Na ogólny stan naszych oczu wpływa nie tylko ilość snu, poziom stresu czy specyfika pracy. Ważnym aspektem także jest nasza dieta! Prawidłowe odżywanie, a więc dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki niezbędnych witamin i minerałów niewątpliwie poprawi ogólny dobrostan i umocni organizm, a razem z nim i Twój wzrok!
Witamina A, obecna w warzywach i owocach, korzystnie wpływa na wzrok, usprawniając funkcjonowanie siatkówki oka oraz jej fotoreceptorów odpowiedzialnych za widzenie za dnia i po zmroku. Pamiętaj: niedobór witaminy A może prowadzić do zespołu suchego oka, a nawet tzw. kurzej ślepoty, czyli poważanego pogorszenia widzenia przy słabym bądź przyćmionym świetle. Dobrym źródłem witaminy A są przede wszystkim: marchew, szpinak, brokuły, dynia, wątróbka, arbuz, brzoskwinie, jaja, masło.
Witamina C jest niezbędna w procesie syntezy kolagenu, zapewniającego trwałość naczyń krwionośnych w oku. Jej niedobór skutkuje wylewami i krwotokami spojówki oka, powodującymi trwałe uszkodzenie wzroku. Witaminę C zawierają: cytrusy, winogrona, papryka czerwona, owoce dzikiej róży,
porzeczki, brokuły, szparagi, jabłka, nać pietruszki.
Witamina E ułatwia wchłanianie beta-karotenu, czyli witaminy A oraz zachowuje szczelność błon komórkowych. Źródła witaminy E to przede wszystkim oleje roślinne, zwłaszcza olej słonecznikowy, olej sojowy, olej kukurydziany, również kiełki pszenicy, margaryna, migdały i inne orzechy.
Niezbędnymi dla oczu są także minerały (np. miedź, cynk czy mangan). Cynk pomaga nam w widzeniu po zmierzchu i rozróżnianiu odcieni szarości. Miedź zaś utrwala spójność naczyń kolagenowych.